Январь 8 2018

Шкільне харчування

Правильне харчування для школярів: основні поради та рекомендації
15 Січня 2018

Правильне дитяче харчування ґрунтується на принципах здорового, збалансованого раціону, адже, по-перше, дитячий організм росте і розвивається, а по-друге, діяльність дитини пов’язана зі значною розумовою активністю, а ці процеси є дуже енергозатратними і вимагають насиченого і якісного раціону. Правильне харчування для школярів також має включати групи продуктів, багатих вітамінами, мінералами і мікроелементами, щоб насичувати молодий організм усім необхідним для розвитку як фізичного, так і розумового.
Правильне харчування школярів має здійснюватися 4-5 разів на день, при цьому дієтологи рекомендують включати в раціон дітей гарячі страви на сніданок, обід і вечерю. Найкраще зробити злаковий сніданок каша з м’ясом або рибою), різноманітний обід – суп і друге блюдо, легка вечеря, наприклад, овочеве рагу, фаршировані кабачки або перець, омлет з овочевим гарніром. Правильне харчування школяра також включає різні перекуси – полуденки і другі сніданки, під час яких дітям краще всього давати солодке в помірних кількостях, фрукти, ягоди або горіхи.

Основа правильного харчування школяра

Молоко повинно стати основою правильного харчування дитини. Фахівці рекомендують давати малюкам не менше 500 мл молока або заповнювати це кількість іншими молочними продуктами: кефірами, йогуртами, сиром.  Крім того, діти повинні їсти свіжі овочі та фрукти, а також бобові і зернові – основні джерела вітамінів: брокколі (вітамін Вітамін B2), абрикоси (вітамін А), білокачанну капусту і шпинат (вітамін К), квасоля (вітамін В6), смородину, обліпиху, ківі, цитрусові (вітамін С) тощо.
У підлітковому віці в організмі дітей відбуваються серйозні зміни, які є фундаментом розвитку, дорослішання людини. Тому правильне харчування для підлітків має бути насиченим і збалансованим і забезпечувати природні потреби в білках, вуглеводах, жирах, а також корисних мікроелементах і вітамінах.
Правильне харчування дітей підліткового віку базується на співвідношенні білків, вуглеводів і жирів 30%, 20% та 50% від загальної кількості з’їденої за день їжі. Це викликано наступними факторами. По-перше, організм підлітка стрімко розвивається і росте, а основа правильного харчування для м’язів – білок, який виступає будівельним матеріалом м’язової тканини. По-друге, надлишок вуглеводів і жирів у раціоні може призвести до виникнення зайвої маси тіла.
Важливу роль у процесі формування системи правильного харчування для підлітків грає режим дня. Організм дитини повинен отримувати їжу в один і той же час щодня.

Кращий час для сніданку – 7:00-7:30, для другого сніданку – 10:00-11:00, для обіду – 13:00-14:00, для полуденка — 15:00-15:30, для вечері — 18:00.

Здорове і правильне харчування дітей підліткового віку повинно виключати:

  1. Шкідливі продукти (їжу, яка містить консерванти, барвники і т.д.).
  2. Фастфуд.
  3. Солодку газовану воду (у великих кількостях).
  4. Алкоголь.
  5. Велика кількість кофеїну.

Групи продуктів, які повинні стати основою правильного харчування для підлітків:

  1. Злакові,
  2. М’ясо,
  3. Риба і морепродукти,
  4. Овочі,
  5. Фрукти,
  6. Горіхи,
  7. Ягоди,
  8. Молочні продукти,
  9. Бобові.

При правильному харчуванні сніданок, обід і вечеря – це не просто прийоми їжі, а правильно сплановані елементи меню у відповідності з вимогами до збалансованого раціону.
Старовинна приказка говорить, що щоб бути стрункими і красивими, потрібно снідати, як король, обідати, як герцог, і вечеряти, як жебрак. Такий підхід у складанні щоденного меню є дуже правильним, оскільки основний прийом їжі повинен бути зосереджений в першій половині дня, тобто сніданок та обід повинні бути більш поживними і калорійними, ніж післяобідній перекус і вечерю.

Приклад меню правильного харчування: сніданок, обід, вечеря

Сніданок

Сирна запіканка / каша з легким гарніром / омлет з овочами / мюслі з ягодами, горіхами або фруктами

Обід

Овочеве рагу / суп або бульйон / риба або м’ясо на пару з рисом / фаршировані кабачки або перець / рибний пиріг / котлети з м’яса птиці або риби, приготовані на пару

Вечеря

Легкий овочевий салат / знежирений сир / риба на пару / куряча грудка на пару
Важливий нюанс: продукти, які містять в собі цукор (а це фрукти і ягоди), краще вживати в першій половині дня. Також сніданок і обід має бути зосереджено 70-80% вуглеводів, які людина вживає за добу. Вечеря повинна бути легкою і відбуватися не пізніше ніж за 3-4 години до сну. Протягом дня необхідно влаштовувати невеликі перекуси, це можуть бути фрукти, горіхи, йогурти тощо. Такі перекуси допомагають вгамувати почуття голоду і зменшити кількість їжі, яку людина з’їдає під час основних її прийомів – сніданку, обіду і вечері.

НАША СТОЛОВАЯ
17 Октября 2014

   

 

Родителям о правильном питании
06 Октября 2014

В ШКОЛЬНОЙ СТОЛОВОЙ

В нашей школе всегда много внимания уделялось вопросу организации питания школьников.

В 2013 году в школьной столовой был сделан ремонт. В обеденном зале постелили линолеум, покрасили стены, установили новые энергосберегающие лампы. Изменили и художественно-эстетическое оформление: плакаты не только украшают, но и дают полезную информацию для ребят, а также пробуждают аппетит.

Всё это благодаря, прежде всего, вам, дорогие родители. На Совете школы было принято решение о целенаправленном выделении средств из родительского фонда на ремонт столовой. Было затрачено более 12 тыс. гривен. Школа, в свою очередь, выиграла конкурс инвестиционных проектов (автор Н.Н.Кузьменко) и теперь в столовой новое оборудование и мебель.

Теперь ребята кушают в светлой, красивой, уютной столовой.

Приятного аппетита!

ПРИМЕР  ДНЕВНОГО

РАЦИОНА ШКОЛЬНИКА

07.00                           ЗАВТРАК:

Первое блюдо—каша, яйца, творог, овощи.

Второе блюдо—молоко, какао, чай с молоком.

13.00—14.00                ОБЕД:

Первое блюдо—суп мясной, овощной или молочный.

Второе блюдо—мясо, рыба, гарнир из овощей или крупы.

Десерт—фрукты, ягоды, кисель, компот.

16.00                           ПОЛДНИК:

Кефир, молоко, сок, булочка, печенье, фрукты, ягоды.

18.00—19.00                 УЖИН:

Первое блюдо—каши, творожные или яичные блюда, котлеты, запеканки.

Второе блюдо—кефир, молоко, сок, чай.

ЧТОБЫ СОХРАНИТЬ ЗДОРОВЬЕ

  1. Питаться нужно регулярно. Стараться есть в одно и тоже время, 3-4 раза в день. На переменах между уроками детям надо обязательно посещать столовую, не питаться только бутербродами.
  2. Никогда не идти на занятия не позавтракав.
  3. Ужинать до 18 — 19 часов.
  4. Питание должно быть разнообразным. Помните, что даже вкусная но однообразная еда надоедает. Объединяйте белковую еду с овощами и фруктами.
  5. Употреблять в еду не только сливочное масло, но и подсолнечное масло.
  6. Не переедать. Вставать из-за стола с легким чувством голода, оно пройдет через 10 — 15 минут.
  7. Обязательно мыть руки перед едой.

ЗДОРОВОЕ ПИТАНИЕ

Правильное питание способствует сохранению здоровья, сопротивлению негативному влиянию окружающей среды. Оно повышает физическую и умственную работоспособность и таким образом обеспечивает активное долголетие человека.

ВЫСОКОКАЧЕСТВЕННЫЕ ПРОДУКТЫ — ОСНОВА ПОЛНОЦЕННОЙ ЖИЗНИ.

Продукты питания должны исполнять одновременно три основные функции:

поставлять необходимый материал для строительства и обновления клеток;

поставлять энергию для функционирования организма (кровообращения, выделение тепла, секреция желез, мышечные усилия, робота мозга и др.);

предоставлять организму возможность сопротивляться болезням.

ВИТАМИННАЯ АЗБУКА